Energetikai tanúsítvány Blog - B+I Studio Épületenergetikai Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Félreértések az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Szerző: B+I Studio itt épületenergetika · 18/5/2012 10:56:01
Tags: lakás_zöldkártya

Szeretnénk eloszlatni néhány, az energetikai tanúsítványt érintő téveszmét, amivel munkánk során találkozunk. Sajnos, nem tudjuk hogy honnan, de szárnyra kapott néhány olyan információ, amikre ha nem figyelünk, gondot okozhat az ingatlan eladása során. Vegyük sorra akkor, hogy mik is ezek.
Semmilyen esetben nem kell épületenergetikai tanúsítvány, ha az ingatlan nem éri el az 50m2 területet.
Ez ebben a formában nem igaz. Abban az esetben ugyanis, ha egy épület hasznos alapterülete meghaladja az 50m2-t, és egy ebben található lakás nincs 50m2, akkor erre a lakásra is szükséges lefolytatni a tanúsítást, hiszen a teljes hasznos alapterületet kell a számításkor alapul venni.

Nyaralóra, hétvégi házra egyáltalán nem vonatkozik az energetikai tanúsítvány kiváltását előíró jogszabály.
A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet valóban azt írja elő, hogy ha egy ingatlan éves szinten 4 hónapnál kevesebb ideig áll használat alatt, akkor nem kell a lakás zöldkártya, azonban, ha egy nyaraló téliesített, vagyis alkalmas 4 hónapnál hosszabb használatra, akkor szükséges felméretnünk ingatlanunkat.

Érdemes hát teljes körűen tájékozódni az energetikai tanúsítvány beszerzését illetően, ugyanis akár 50.000 Forintos bírság is kiróható az elmulasztása miatt.


Ha tetszett a cikk, kérjük, értékelje itt.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz