Energetikai tanúsítvány Blog - B+I Studio Épületenergetikai Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Újabb kérdések az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Szerző: B+I Studio itt épületenergetika · 20/5/2012 12:43:06
Tags: ingatlan_zöldkártyaenergetikai_tanúsítvány

Folytatjuk a múltkori kérdés válasz típusú vonalat, ugyanis akad bőven még olyan pont az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban, ami megválaszolatlan maradt az előző bejegyzésünkben. A bérbeadás, a társasházak tanúsítása, a lakásfelújítás, illetve az az eset, ha az energetikai tanúsítvány rossz minősítést mutat. Ezen kérdéseket igyekszünk ezúttal megvilágosítani.
Társasházban lakom, lehetséges az együttes, egész házra kiterjedő tanúsítás, vagy minden lakást külön-külön szükséges felmérni?

Amennyiben a társasház rendelkezik érvényes energetikai tanúsítvánnyal, akkor ez természetesen vonatkozik a benne elhelyezkedő egyes lakásokra is. Érdemes azonban a pontos kép érdekében, a megfelelő energetikai besorolás miatt felméretni külön is a lakásokat, hiszen még egy társasházban lévő lakások között is nagy eltérések adódhatnak (nyílászárok állapota, a körbefűtöttség szerinti elhelyezkedés, tájolás, stb.). Ez az ingatlan értékesítésekor lehet fontos igazán, ugyanis egy jobb energetikai besorolást kapott lakás piaci értéke is nagyobb lehet.

Mi történik akkor, ha egy ingatlan nem megfelelő energetikai besorolást kap, tehát rossz minősítésű az energetikai tanúsítvány? Nem adhatom el?


A tanúsítás lefolytatása, és a lakás zöldkártya elkészítése jogszabály szerint kötelező az ingatlan értékesítéshez, azonban a rossz besorolás nem jár semmiféle szankcióval. Az, ha ingatlanunk nem felel meg a követelményeknek, maximum a piaci értékét ronthatja, de törvényi kötelezettségünk nincsen arra, hogy a jobb energetikai osztályba sorolás miatt felújítsuk az ingatlant.

Apropó felújítás! Ha felújítom az ingatlanom az energetikai tanúsítvány kiállítását követően, akkor újra le kell folytatnom a tanúsítást?
Ebben az esetben az irányadó jogszabály (7/2006 TNM rendelet) úgy rendelkezik, hogy a tanúsítást akkor kell ismét lefolytatni, ha ingatlanunkat értékesíteni szeretnénk, vagy bérbeadás útján kívánjuk hasznosítani, és az előző tanúsításhoz képest megváltozott az ingatlanra vonatkozó követelményérték. Ez azt jelenti, hogy ha az ingatlan funkciója változott (például egy lakást irodává alakítottunk), vagy az ingatlan alapterülete változott.

Lakásomat rövid időre bér beadnám, mindenképp kell az energetikai tanúsítvány hozzá?
Nem, a jogszabály szerint csak a tartós bérbeadás esetében szükséges a tanúsítás lefolytatása, illetve a lakás zöldkártya megléte. Az 1 évnél rövidebb ideig kiadott ingatlanok esetében nem szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni.


Ha tetszett a cikk, kérjük, értékelje itt.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz